dům ve Finsku
Interiéry & design

Vánoce 2023

S koncem roku, už klasicky, posílám pár svátečních fotek.

Kvůli namrzlému sněhu se začaly stromy ohýbat do silnice a silničáři tak větve ořezali. Několikrát jsem šla či jela kolem příkopů plných větví.. takže část výzdoby byla jasná.

Natahali jsme domů, co šlo. Velká část padla na prostření stolu.

A jelikož sousedům silničáři ořezali břízy, trochu jsem uklidila i jejich příkop (sousedka: „hele, a nepotřebuješ víc?“), a na zkoušku vytvořila věnec nad postel.

Předělávala jsem ho asi třikrát, protože se jedná o obyčejnou břízu, nikoliv převislou, která by šla krásně zamotat do kruhu. Nakonec jsem si ale vzpomněla, že jsem kdysi koupila kovový kruh právě pro podobné tvoření, a naštěstí si i pamatovala, kde je zašantročený…

Letos byla chuť na trochu červené…


Na konec jeden jednoduchý recept:

Joulutortut

Jedná se o tradiční vánoční pečivo. Na těsto existují různé recepty, včetně máslového, ale úplně nejjednodušší je použití těsta listového.

Potřebovat budete:

– listové těsto

povidla

(- vejce na potření)

moučkový cukr na posypání

Těsto vyválené do silného plátu (asi půl centimetru) nakrájíte na čtverce a každému čtverci nakrojíte rohy. My ve Finsku to máme extrémně jednoduché, protože se prodává těsto už připravené, vyválené a částečně nakrájené na kousky.

Do středu čtverce dáte lžičku povidel a nakrojené rohy těsta ohnete do středu. Variantou je nejprve ohnout rohy, a povidla přidat navrch. Spojené cípy je potřeba pořádně zmáčknout k sobě, jinak se při pečení od sebe pustí.

Pokud chcete, můžete větrníky (jak my jim říkáme) potřít vejcem, ale nutné to není.

Pečeme na 225°C dozlatova, asi 10-15 min. Po upečení posypeme moučkovým cukrem (výborné je přimíchat špetku mleté vanilky).


Děkuji moc za přízeň a přeji vám vše dobré do nového roku.


Print Friendly, PDF & Email

5 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *