finská zima
Interiéry & design

Vánoce 2022

Letošní svátky jsme vzali opravdu hodně zvolna, a to i včetně dekorací.

Celá výzdoba se tentokrát točí kolem konopného textilu Arctic Flora.

Když Tiina uvedla do prodeje tmavě zelenou variantu, srdce mi zaplesalo. Zelená je má nejoblíbenější barva, a čím jsem starší, tím temnější odstíny preferuji. A protože Arctic Flora má v nabídce i metráž, hned mě napadl ubrus, a tím i středobod svátečního prostření.

V jednu chvíli jsem, přiznám se, měla trochu nahnáno, protože jsem si nebyla jistá zda dám dohromady prostření, které se nebude s ubrusem tlouct, nechá ho vyniknout, ale pořád bude dostatečně slavností.

Nakonec ale všechno dobře dopadlo…. naše sváteční bílé talíře, zlaté příbory, čiré sklo, mosazné svícny Iittala Nappula a látkové ubrousky s kouskem jalovce padnou k látce jak ulité.

Na Arctic Flora textilu miluji nejvíc fakt, že je nadčasový a univerzální. Polštáře v zelené jsem používala už na podzim, v ložnici, i na pohovce v obýváku, a doplnila tak celoročně používanou béžovou variantu. Obě varianty vypadají krásně i v kombinaci s jinými barvami, třeba s mým oblíbeným textilem firmy Anno v barvě hnědého cukru. Díky tomu je to textil, který lze používat celý rok, v různých obměnách, takže nikdy neomrzí, ale hlavně nezůstává ležet ve skříni.

Kvůli tomu však, s výjimkou stromečku a prostření stolu, není naše letošní výzdoba tolik sváteční.


Na konec jsem si připravila pár receptů, které se možná budou hodit na Silvestra.

Pokud sledujete sociální sítě a inspirace ze severských zemí, možná jste narazili na fotky modrého plísňového sýra (nivy) natřeného na perníček. Pokud máte rádi kombinace slaných a sladkých chutí, tahle o koření doplněná dobrota by vám mohla zachutnat.

Co byste ale řekli na variantu, kdy se sýr s těstem rovnou zapéká…?

Sinihomejuusto piparit (aka nivoví šneci)

Severské perníky (finsky pipparkakku – pipparkakut v plurálu, švédsky pepparkaka – pepparkakor) nemají s českým perníkem moc společného. Vlastně jsou to sušenky s výraznou kořeněnou chutí. Znát je bude spousta z vás z řetězce IKEA, kde se každoročně prodávají v plechové dóze, či jako syrové těsto.

Pokud máte možnost koupit ono připravené syrové těsto, hodně si usnadníte práci. V opačném případě stačí vygooglit „severské perníky recept“, a pak už jen vybrat ten, který vás zaujme.

Další postup je následovný:

Připravené těsto vyválíte do tenkého plátu, stejně jako na perníčky, nadrobíte na něj nivu a zarolujete do rolády.

Tu pak nakrájíte na plátky a jednotlivá kolečka rozložíte na plech s pečícím papírem.

Pečete na teplotu dle pokynů z receptu na těsto, několik minut…. od pečení nedoporučuji odcházet, kořeněné těsto se rádo pálí.


A teď k drinkům…

ovocná bowle recept

Marjabooli

tedy bowle z bobulového ovoce…. netuším, zda se skutečně jedná o nápoj, který splňuje definici bowle, takže si recept případně přejmenujte.

Potřebovat budete:

červené víno

100% džus/šťávu ze sladkého bobulového ovoce

mražené bobule (např. maliny, brusinky, borůvky, rybíz…)

případně cukr na doslazení

Poměr ingrediencí (a případné množství cukru) závisí na vaší chuti, množství alkoholu, které v drinku chcete, a také na sladkosti vína a šťávy. My preferujeme méně sladké drinky, takže mícháme suché víno se sladším džusem v poměru 1:1.

Mražené ovoce slouží na ozdobu, ale také k chlazení nápoje, protože ten chutná nejlépe studený, a tající ovoce, na rozdíl od kostek ledu, drink neředí. Na druhou stranu právě kvůli ovoci nemá nápoj příliš dlouhou trvanlivost (většinou je pitelný nejpozději následující den), protože rozmražené ovoce rychle kvasí. Nicméně pokud nápoj nepřipravíte s přílišným předstihem, vyplatí se ovoce přidat, protože roztáté se dá po dopití drinku vyjídat ze sklenic.


Variace na Gin & Tonic

Lokální finská likérka Kyrö Distillery (ve finských vzdálenostech naši skorosousedi), jejíž gin Napue byl jeden čas sehnatelný i z českých e-shopů, a který získal zlatou medaili v mezinárodní soutěži v kategorii gin&tonic, doplňuje svůj „G&T“ o brusinky a snítku rozmarýnu. Určitě můžete takto vyladěný drink vyzkoušet s jakýmkoliv neutrálnějším ginem a kvalitním tonikem, anebo rovnou vyzkoušet následující variantu….

Potřebovat budete:

kvalitní gin (z běžně dostupných např. Beefeater, Bombay Sapphire, nebo luxusnější Hendrick’s…. pamatujte, že není radno míchat do drinků laciný a nepříliš chutný alkohol. Kromě toho, že ten často kazí chuť drinku jako takového, ostatní ingredience mohou maskovat hrozící nebezpečí silného bolehlavu)

tonic/perlivá voda (v případě že nemáte příliš rádi sladké nápoje)

čistá brusinková šťáva

brusinky

rozmarýn

led

citron/citronová šťáva & cukr na ozdobení sklenice

Okraj sklenic potřeme citronem a obalíme cukrem… Pokud sklenice uložíte do lednice, krusta déle vydrží.

Dále pak smícháte do sklenic ostatní ingredience, ozdobíte brusinkami a rozmarýnem, a máte hotovo.


Onnellista uutta vuotta! Vše nejlepší do následujícího roku!

Print Friendly, PDF & Email

4 komentářů

  • Jana

    Ahoj Terezko,
    děkuji za opravdu neobvyklý nápad s perníkem, má celoživotní zvědavost mi nedovolí to nezkusit :-))))))) navíc miluji Nivu, snad ji po této zkušenosti nevyškrtnu 🙂
    Přeji vám všem čtyřem jak spolu v Červeném domku žijete tak i vašim vzdáleným rodinám zdraví a klid v duši NEJMÉNĚ celý příští rok !!!! 🙂

  • Alžběta

    Dobrý den Terko, moc vám děkuji za opět nádhernou inspiraci! Oko i srdce plesá, při pohledu na vaše fotografie.
    Mohla bych vás poprosit o bližší informace k tomu krásnému porcelánu, který máte prostřený? Ty talíře jsou úžasné. Děkuji a přeji krásné dny, pro celou vaší smečku!
    S pozdravem Bety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *